Duonkepės - pickepės
Nuo seno lietuvių namuose krosnis buvo šilumos šaltinis, taip pat buvo naudojama kaip viryklė – duonkepė.
Šiuo metu vis daugiau žmonių savo sodybose pageidauja įsirengti duonkepes. Vieni renkasi namo viduje, kiti lauke komponuoja su atviru židiniu ar lauko virtuve. Duonkepės mūrijamos iš keramikinių plytų, kadangi gerai paskirsto ir išlaiko šilumą. Gera duonkepė yra kupolinė, ne kvadratinė, kad šiluma ir karštis pasiskirstytų tolygiai ir maistas keptų vienodai.
Maistas keptas duonkepėje turi savitą tikrąjį, kvapnų skonį. Turbūt daugelis žino, atsimena, tikros lietuviškos duonos, keptos ant klevo lapų ar ajerų, skonį. Duonkepėje galima kepti ir taip vaikų mėgstamas picas. Iškūrenus glėbelį malkų, joje puikiai galima iškepti vištą, antį, kalakutą, kugelį, troškinį, duoną, picą, žuvį, karką ir t.t. Ką joje kepti kiekvieno šeimininko fantazijos ir skonio reikalas. Po paros duonkepę galima naudoti maisto šildymui, vaisių džiovinimui.
Tikros, kokybiškos, ilgaamžės duonkepės kupolo storis 12 cm. Tokio storio įkaitus duonkepė šilumą išlaiko parą, pusantros. Per tiek laiko puikiai įgyvendinsit visus savo kulinarinius sumanymus!